Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Претседателот на БККС испрати фотографии до информационата агенција „Фокус“

19 април 2010

Претседателот на БККС, г-н Лазар Младенов, испрати фотографии до информационата агенција „Фокус“ од гробот на свештеник Илија Габровалиев во с. Робово, Струмичко. Делот од надгробната плоча, каде што пишува - „за българщината“ е вандалски уништен. За да ја видите целата галерија, притиснете тука. Во продолжение може да го прочитате текстот публикуван од „Фокус“ (преведен и на англиски), кој е меѓу најчитаните информации за 19 април 2010. Оваа информација е поставена и на интернет страницата „Бойни знамена“.

Снимки на гроба на свещеник Илия Габровалиев в с. Робово, Струмишко - "един от първите борци за българщината", изпрати Лазар Младенов
19 април 2010 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Обществени организации

Струмица. Лазар Младенов, председател на Български културен клуб - Скопие, изпрати до Агенция “Фокус” снимки на гроба на свещеник Илия Габровалиев в с. Робово, Струмишко. На паметната плоча се чете "един от първите борци за българщината в Струмишко".

В писмото на Лазар Младенов се посочва: "По инициатива на Георги Галев, брат на покойния Димитар Галев от Струмица, който е автор на книгите "Белиот терор" и "Тодор Александров", отидохме в црквата в с. Робово, Струмишко, в чийто двор се намира гробът на свещеник Илия Габровалиев, "един от първите борци за българщината в Струмишко", както е написано на паметната плоча.

Интересното в тази история е това, че гробът първоначално се е намирал в двора на училището, но е преместен в двора на црквата първо на едно, а след това на друго място. При освобождението на Македония 1941 г., синовете на свещеника, които са живеели в София, идват в с. Робово и строят ограда на училишния двор.

И вместо благодарност, някакъв майстор от Робово, когото местните познават, заличава част от натписа на паметната плоча където пише "за българщината".

Надписът на паметната плоча гласи:

Тукъ почива
свещеникъ
Илия Ивановъ Габровалиевъ
родом от с.Богданци. Гевгелиско
Единъ отъ първите борци
(за българщината) въ Струмишко
починалъ на 11 ноември 1911 година

AdaptiveThemes