Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Българските евродепутати изпратиха декларация до Европейската комисия в защита на Мирослав Ризински

Брюксел, 28 септември 2010 г.

Българските евродепутати от всички парламентарни групи изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по въпросите на разширяването Щефан Фюле в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински.

"Мирослав Ризински е български и македонски гражданин, който излежава присъда в македонски затвор. Българските членове на Европейския парламент сме дълбоко убедени, че присъдата на г-н Ризински е постановена на политическа основа, за което говорят многобройни факти от неговото дело", се посочва в декларацията.

Текстът описва подборно фактите около задържането и осъждането на Мирослав Ризински както и дейностите, извършвани от българския гражданин с македонски паспорт, провокирали интереса на властите в Скопие.

"Българските членове на Европейския парламент сме единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. Мирослав Ризински и Спаска Митрова (чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле) са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония. Ние смятаме, че подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз", се казва още в декларацията.

В заключение българските евродепутати отправят призив към Европейската комисия да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, "което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица".

Приложено можете да намерите текста на декларацията, подписан от всички български членове на Европейския парламент:

ДО: Г-ЖА ВИВИАН РЕДИНГ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И КОМИСАР ПО ПРАВОСЪДИЕТО, ОСНОВНИТЕ ПРАВА И ГРАЖДАНСТВОТО

ДО: Г-Н ЩЕФАН ФЮЛЕ
КОМИСАР ПО РАЗШИРЯВАНЕТО И ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА НА ДОБРОСЪСЕДСТВО

КОПИЕ ДО: Г-Н НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ

на членовете на Европейския парламент от Република България във връзка с казуса на българския гражданин Мирослав Ризински, излежаващ присъда в македонски затвор

УВАЖАЕМА Г-ЖО ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ Г-Н КОМИСАР,

Мирослав Ризински е български и македонски гражданин, който излежава присъда в македонски затвор. Българските членове на Европейския парламент сме дълбоко убедени, че присъдата на г-н Ризински е постановена на политическа основа, за което говорят многобройни факти от неговото дело. Преди осъждането си г-н Ризински е изключително политически активен гражданин. Той е заместник-председател на партия, от чието име е кандидат на парламентарни избори. Учредител е на неправителствена организация, която има за цел сближаването и подобряването на добросъседските отношения между България и Македония. През 2003 г. той е награден с орден от президента на България за неговата дейност.

Г-н Ризински участва редовно в отбелязването на различни общи за двете страни исторически събития. Той не крие своето българско самосъзнание и дава публичност на ролята на България в исторически аспект по отношение на македонските земи. През 2007 г. по време на отбелязването на паметта на непризната от Македония боркиня за свобода Мара Бунева (наречена от европейската преса "македонската Шарлот Корде"), множество македонски и български граждани са нападнати и жестоко бити от хулиганска банда. Това антибългарско изстъпление става пред погледа на македонската полиция, която нито се намесва, за да предотврати инцидента, нито впоследствие провежда разследване срещу побойниците. Мирослав Ризински е един от най-тежко пострадалите.

Няколко месеца по-късно срещу г-н Ризински е образувано наказателно производство за получаването на подкуп като държавен служител. Множество данни сочат, че въпросното "получаване" е станало след като цивилни полицаи са накарали със заплахи г-н Ризински да вземе запечатан плик от маса в ресторант.

Правосъдните абсурди продължават, след като повдигнатото срещу г-н Ризински обвинение твърди, че той е взел подкупа, за да извърши действия, които всъщност са извън неговите правомощия. Това е потвърдено от неговия началник, директора на службата Ресул Мемети и от голяма част от неговите колеги.

Най-фрапантно обаче се явява решението на съда да не допусне освобождаването под гаранция на г-н Ризински докато трае делото. Това свое решение македонския съд мотивира с българското гражданство на г-н Ризински. Тук вече си проличава съвсем ясно истинската причина за наказателното преследване срещу Мирослав Ризински - неговото самоопределяне като българин и активната му политическа и гражданска дейност в тази насока.

В края на 2008 г. г-н Ризински е осъден окончателно от Върховния съд на Македония на 3 години лишаване от свобода и отведен да излежи присъдата си в затвора Шутка. Впоследствие, по неясни причини, той е трансфериран в затвора в Идризово, който е с по-строг режим. Множество права на г-н Ризински, свързани с излежаване на присъдата са нарушени, като правото му на отпуск и, особено важно - правото му да намали присъдата си чрез общественополезен труд.

През май 2009 г. г-н Ризински подава молба до Министерството на правосъдието на Македония с искане да бъде прехвърлен да излежи присъдата си в България. Това негово искане е на основание Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица, ратифицирана надлежно от България и Македония, като г-н Ризински отговаря на всички нейни изисквания. През декември 2009 г. България известява Македония, че приема трансфера и полага всички усилия по дипломатически път да реши въпроса, но тези усилия досега не са дали резултат. До този момент македонските власти не са предприели никакви действия за уважаване правото на г-н Ризински за трансфер. Искаме да ви информираме, че македонския министър на правосъдието Михайло Маневски, който е компетентен да разреши трансфера, се намира в конфликт на интереси. Неговата съпруга е била председател на апелативния състав, потвърдил присъдата на г-н Ризински. Ако прехвърлянето на г-н Ризински се забави още няколко месеца, той вече няма да отговаря на условията на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица и ще трябва да излежи остатъка от присъдата си в Македония в условията на нарушаване на неговите права. Такова очевидно е намерението на македонското правителство.

Уважаема г-жо Рединг, уважаеми г-н Фюле, в българското и македонското общество се налага идеята, че действията срещу Мирослав Ризински са извършени поради неговото българско самосъзнание и неговата политическа и гражданска дейност. Ние, българските членове на Европейския парламент сме единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. Мирослав Ризински и Спаска Митрова (чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле) са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония. Ние смятаме, че подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз.

За това се обръщаме към вас с молба да извършите разследване на случая с осъждането на Мирослав Ризински и да вземете отношение по него.

Също така ви молим да призовете македонското правителство да разреши трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица.

ПОДПИСАЛИ:
Андрей Ковачев
Антония Първанова
Владимир Уручев
Владко Панайотов
Димитър Стоянов
Евгени Кирилов
Емил Стоянов
Ивайло Калфин
Илиана Иванова
Илияна Йотова
Кристиан Вигенин
Мария Неделчева
Метин Казак
Надежда Михайлова
Слави Бинев
Станимир Илчев
Филиз Хюсменова

AdaptiveThemes