Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

„Евранет” - За случая „Мирослав Ризински”

1 октомври 2010

БНР (Хоризонт) - Преди всички 06:04 ч.

„Евранет” - За случая „Мирослав Ризински”

Евгени Кирилов, евродепутат

Водещ: Българските евродепутати от всички парламентарни групи изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието – Вивиан Рединг и по въпросите на разширяването – Щефан Фюле в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински. В момента той е в македонски затвор, а убеждението на нашите евродепутати е, че присъдата е постановена на политическа основа. Със същото убеждение преди това български интелектуалци и общественици инициираха подписка в подкрепа на Мирослав Ризински. Модерните платформи за общуване, като „Фейсбук”, също представиха територия за каузата. Случаят „Ризински” е темата на „Евранет” днес. Добро утро на евродепутата Евгени Кирилов, с когото ще започнем разговора. Г-н Кирилов, струва ми се, че трябва да сложим малко история в началото на нашия разговор, тъй като в България случаят „Ризински” всъщност не е толкова известен.

Евгени Кирилов: Да, не е известен, въпреки че аз лично съм запознат с него вече повече от година и половина. Но, всъщност има и още случаи, не само, както говорихме преди това за Спаска Митрова, има и други случаи. Аз се надявам, че все пак нашите действия ще стреснат малко македонските власти. Ако не, ние, разбира се, ще продължим с другите случаи, тъй като за нас това е нещо непонятно и за мен и за колегите, с които действаме заедно. Става дума за това, че има една наистина силно изявена нетърпимост, злоба, включително и преследване към хора, които се самоопределят като българи, за разлика от много други, които имат второ гражданство, като второ сръбско, немско, хърватско и т.н., към които няма подобни чувства. Именно поради това ще се разчуват и други случаи, ако така продължава.

Водещ: Ако трябва да сложим малко фактология за тези, които сега откриват темата, трябва да кажем, че г-н Ризински е изключително политически активен преди да бъде осъден. Той се е явявал на парламентарни избори, учредител е на неправителствена организация, която има за цел сближаването и подобряването на отношенията между България и Македония, редовно участва в отбелязването на общи за двете страни исторически събития и всъщност неговият сблъсък с македонското правосъдие започва след един побой през 2007 г. по време на отбелязването на паметта на Мара Бунева, когато той става жертва, заедно с още други хора, на хулиганско нападение, подминато мълчаливо от македонската полиция. Няколко дни по-късно е обвинен, че е получил подкуп като държавен служител с очевидно доста съмнителни доказателства. Получава присъда и в края на миналата година иска трансфер в България, така че да излежи присъдата си тук, но паради продължаващия отказ или бездействие на македонските институции, в момента има риск да се загубят условията, които позволяват на г-н Ризински да получи този трансфер. Всъщност, вие, като евродепутати, какво можете да направите, за да помогнете той да се прехвърли в България и конкретно неговият случай да бъде разрешен, а от там нататък вече да се по-глобалният ефект?

Евгени Кирилов: Можем да направим това, което направихме. Ние не случайно уведомихме двамата комисари, че българското правителство отдавна е направило всичко възможно по този случай, в смисъл – нужните действия, за да поиска връщането в България на г-н Ризински. Тъй като днес трябваше да обясним защо ги занимаваме комисарите, т.е. от двустранна основа след месеци изчакване въпросът не се решава. Естествено, самият политически акт в нашата декларация и сезирането на двамата комисари, особено в случая и на комисаря по разширяването, има значение. Дали обаче това ще доведе до разрешаване на въпроса, зависи пак от македонските власти, защото тука случаят на принуда не може да действа, те трябва да разберат, че това е свързано със стандарти, с човешки права, което е най-общо казано са условията за интегриране в европейската общност.

Водещ: Но една ясна позиция, изразена от комисар, би бил много силен знак?

Евгени Кирилов: Дали това ще стане, зависи от комисарите. Но по един или друг начин ние ще получим отговор, сигнал от тях. Понякога дипломатически се преценява, че може би ще бъде по-успешно, когато просто не се прави официално изявление, а се обсъжда въпросът в по-деликатна форма със съответните власти. Така че ние ще очакваме да чуем по-нататъшните техни реакции.

Водещ: Сред вашите колеги евродепутати има ли реакция на вашата декларация, има ли коментари, макар и в неформални разговори?

Евгени Кирилов: Евродепутати са много, а не всички наблюдават този регион, самата страна. Разбира се, конкретно по проблема, за който говори, не по този случай, а по проблема търпимостта към хора, които са се самоопределили като българи, ние говорим от не малко време. Аз съм го поставял този въпрос пред външната комисия преди повече от 2 години и то в присъствието на македонския външен министър. Тогава той ми отговори – това са остатъци от миналото. За съжаление, тази тенденция продължава. В общи линии проблемите с подобни случаи са ясни, а по конкретния случай ще трябва да видим как ще се развият нещата.

Водещ: Във всеки случай обединяването на всички български евродепутати и излизането с една толкова ясна и подробна декларация е важен знак. Благодаря ви за този разговор.

AdaptiveThemes