Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Среща на европарламентаристи с БККС

7 ноември 2011

На 2 ноември 2011г., делегация на Българския културен клуб – Скопие (БККС), водена от председателя на клуба Лазар Младенов, проведе среща в Скопие с членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев, Станимир Илчев и Димитър Стоянов. Евродепутатите посетиха страната във връзка със заседание на Смесения парламентарен комитет "Европейски съюз – Република Македония".

На срещата бяха дискутирани докладите и резолюциите на Европейската комисия и Европейския парламент за Р. Македония, както и перспективите пред евро-атлантическата интеграция и демократичното развитие на страната.

Евродепутатите приветстваха последователната дейност на БККС в защита на човешките права на българите и на българското културно-историческо наследство в Р. Македония, както и в борбата срещу етническата и социална дискриминация, на която често са подложени наши сънародници и инакомислещи граждани. Бяха обсъдени възможности БККС да се присъедини към асоциации на културни организации от Европейския съюз и да участва в европейски проекти и програми с партньорски организации от съседните държави-членки на ЕС.

Представителите на БККС и евродепутатите подчертаха необходимостта от премахване на говора на омразата в обществения живот на Р. Македония срещу съседните държави от Европейския съюз и по-специално срещу Република България. Преодоляването на проблемите от тоталитарното югославско минало (например превратното и идеологическото тълкуване на историята в образователната система и учебниците) би било важна крачка за истинско демократизиране и евроатлантическа интеграция на Р. Македония.

По този повод, на срещата беше изразено силно негодувание от поредната антибългарска провокация – държавно-субсидирания филм "Трето полувреме", обявен за специален македонски "проект от национален интерес". Сценарият на филма, претендиращ да е едновременно и романтична любовна история, и художествена документалистика, наподобява и дори надминава най-ярките образци на антибългарската пропаганда в титова Югославия. Авторите пропускат познатия на всички факт, че през Втората световна война в "стара" България народът масово се надига в защита на еврейското население, но на територията на днешна Република Македония, за съжаление, съвсем не е регистрирано такова народно движение. Широко известно е, че треньорът Илеш Шпиц е спасен от ешалоните на смъртта с решителната намеса на българския патриот Димитър Чкатров от Прилеп (председател на Футболния клуб "Македония"), който по-късно бива разстрелян от титовисткия тоталитарен режим във Вардарска Македония като предател на македонския народ и великобългарски шовинист (нереабилитиран и до днес в Р. Македония).

И накрая – българският народ е известен в Европа и света като народ-спасител на своите сънародници-евреи през Втората световна война и всякакви опити да бъде демонизиран като му се припише колективна вина за злодеяния, отдавна осъдени от историята, ще срещнат решителното противопоставяне на международната демократична общественост, редовите български граждани и европейските институции.

AdaptiveThemes