Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Пост-югославски медии и служби плашат македонските българи със затвор

11 февруари 2015

Македонският ежедневник „Вест“ е публикувал голямо интервю с популярната в пост-югославското пространство ясновидка Клеопатра. Интервюто е доста нетипично за жанра със силната си политическа и антиевропейска ориентация. Особено впечатление прави следният красноречив текст:

„Всички, които имат български паспорти са заплашени от опасност да завършат в затвора и те са потенциални предатели на своята държава. България нарочно и обмислено им дава паспорти за да може един ден, когато им се появи мегаломания, когато се повампирят, да си поискат своите права. Това не е хубаво и мисля, че скоро ще приемете закон за забрана за получавана на български паспорти. Не съм злобна, нека ходят хората, нека работят в чужбина, но България е страна, която не е благосклонна към вас. Тя не е с чисти ръце още от времето на войните. Държавата трябва срочно да се защити от това. Българите не дават паспорти без причина и това трябва да ви е ясно. Недейте да се чудите когато ви се появи българска партия вкъщи. Надявам се, че вашите служби ще попречат на това. А вие имате отлични служби.“

В безграничните способности на македонските тайни служби (наследници на прословутото УДБ на екс-Югославия) никой никога не се е съмнявал, особено след като лидерът на опозицията в страната представи през последните дни доказателства за 20000 подслушвани граждани. Същевременно, примитивният арсенал от средновековни заплахи, с които тези служби си служат и до ден днешен, разкриват единствено интелектуалния капацитет на авторите им, които очевидно живеят извън времето и пространството, коментират в средите на македонските българи. „Процесът на национално самоосъзнаване и еманципация сред българите в Република Македония е необратим“ или, както се пее в песента, „Ти закъсняваш понякога, истино, но винаги идваш при нас...“, коментира Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб – Скопие.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Публикация във вестник „Вест“ от 09.02.2015г., озаглавена „Държавата ви е като девойка от заглавна страница“.

AdaptiveThemes