Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС организира честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево

16 юли 2014


Европейският парламент препоръчва Македония и България съвместно да честват общите исторически празници

Уважаеми г-н Орешарски,
Уважаеми г-н Груевски,
Уважаеми г-н Плевнелиев,
Уважаеми г-н Иванов,

Както Ви е известно, Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), върхна точка в нацоналноосвободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Отоманската империя. Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. (Илинден) в Битолския революционнен окърг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околия. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушево и прокламирането на Крушевската република. На 6 август въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците освобождават множество селища в Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол. Въстанието достига апогея си с обявяването на Странджанската република, просъществувала 26 дни. В Родопския край на Одринския революционен окръг востаническите чети приковават значителни неприятелски сили. В освободените селища е установена революционно-демократична власт по примера на Крушевската република. В Серския революционен окръг въстанието е насрочено за 14 септември (Кръстовден), но избухва по-рано. Изключително ожесточени сражения се разразяват в Мелнишко. Драматични сблъсъци между въстаниците и турските войски следват и в Серско, Драмско и Горноджумайско.

Навършват се 111 години от това знаменително събитие в историята на Македония и Одринско и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост.

По този повод на 19 юли 2014 г., събота , от 11 часа, в Смилево, Република Македония, ще се проведе тържествено честване, организирано от Българския културен клуб-Скопие (БККС). Като част от програмата на честването ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

БККС има честта най-учтиво да покани Вас лично (или Ваш представител) да присъствате на горепоменатата възпоменателна проява. Вашето присъствие ще бъде високо оценено и ще представлява значителен принос в благородната кауза за развитие на добросъседските отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческото наследство.

Надяваме се, че проявата ще бъде една от първите стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Искрено надявайки се на личната Ви съпричастност и участие, молим да ни информирате своевременно за Вашето решение!

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

Версия за медиите в Р. Македония

AdaptiveThemes