Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Лазар Младенов: В Македония трябва да се разбие схемата на партийна принадлежност на т.нар. „неправителствени” организации

21 април 2011

Председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов пред Агенция “Фокус”.


Лазар Младенов, Председател на БККС

Фокус: Г-н Младенов, по какъв повод сте в България?
Лазар Младенов: Благодарение на Държавната агенция за българите в чужбина и комисията за правата и вероизповеданията, за първи път получаваме реална подкрепа в български институции, за да може клубът спокойно да върши дейността си. Ние имаме офис в Скопие, но той за съжаление не е оборудван; сега вече ще имаме възможност това да го направим и да започнем реално да работим с хората в Македония. Досега това го правихме изключително по интернет.
Фокус: Получавате ли много сигнали от българите в Македония и с какво са свързани те?
Лазар Младенов: Получаваме. Най-често с реални проблеми, които българите в Македония имат. Те не са малко и опитваме да помагаме колкото са ни възможностите – чрез контакти с хората, контакти с институциите в Европейския съюз, контакти с институциите в България и т.н.
Фокус: Българският културен клуб в Скопие зае активна позиция по случая с присъдата над Мирослав Ризински. Има ли развитие там?
Лазар Младенов: Подкрепа получихме от интелигенцията в България с подписката, която направиха. Но от македонска страна нямаме никаква подкрепа. Трябваше да се извърши трансфер между България и Македония и той да излежи остатъка от присъдата си в София, но това не се получи. Имаме информация, че документите за трансфера са останали в кабинета на министъра на правосъдието на Македония и той просто не е дал разрешение това да се случи.
Фокус: Маневски?
Лазар Младенов: Да.
Фокус: Сега покрай изборите съвсем ще се отложат нещата?
Лазар Младенов: Не, ние изгубихме надежда, че нещо може да се промени. Присъдата му изтича през ноември. Най-вероятно той няма да може да се възползва и от възможността да не лежи последните три месеца, каквато реално се дава на всеки затворник, получил по-дълъг срок присъда. Но явно е решено да си излежи присъдата. След това ще търси правата си по други пътища – чрез Страсбург и т.н. Имахме инициатива делото в Македония да бъде повторено, но това не се случи.
Фокус: Как се чувства той и имате ли връзка с него?
Лазар Младенов: Той е много корав. Виждаме се редовно, когато можем. С брат му сме установили редовно контакти. Той е смел човек и няма проблеми с този въпрос.
Фокус: Да ви върна към случай отпреди няколко месеца. Обвиниха ви в манипулация, когато написахте и разпространихте, че Македония предлага на България „срамна търговия с хора”. Поводът беше „размяна” на професор Владо Димов и икономиста Владимир Тамбурковски за Мирослав Ризински, едва ли не.... Тогава от Външно министерство на Македония обявиха, че това е манипулация и няма такова нещо...
Лазар Младенов: Това е реалността. По повод празника 3 март в Скопие всяка година се дава прием в хотел „Александър Палас”. Ние присъствахме там и имахме директен контакт с министър Милошоски. И министър Милошоски това го каза директно на нас. Присъствахме аз, Мариян Ризински, министър Милошоски и посланик Лашев. Няма никаква манипулация. Това е реално. Той предложи това. На въпрос от моя страна, той каза, че има някаква реална възможност да се разменят хората, което за нас беше неприемливо.
Фокус: Македония е кандидат за член на Европейския съюз. С подобни нарушения на човешките права, какви са й шансовете?
Лазар Младенов: Ако продължат така, вероятно никакви. Но ние се борим за нашите права. Не спираме, отиваме напред. Ние сме реалност за Македония, ние съществуваме, нашият клуб работи. Те не може да ни отнемат правото да се чувстваме така, както се чувстваме, и да работим по нашата кауза.
Фокус: Кажете нещо повече за вашите инициативи тази година?
Лазар Младенов: За съжаление ние имаме проблеми, преди всичко – финансови проблеми. И не можем да успеем да осъществим досега нито един от нашите проекти. Имахме инициатива да отпечатаме алманах „Македония” но финансовите проблеми си казват своето. Вярваме, че сега нещата ще тръгнат в обратна посока, лека-полека ще започнем да разрешаваме тези проблеми.
Фокус: Ще има ли преброяване в Македония тази година? Знаете ли как е организирано и ще могат ли хората свободно да изразяват етническа принадлежност?
Лазар Младенов: Мога да ви дам един пример какво ни се случи на преброяването, което трябваше да бъде през `91 година, но се отмени и мисля, че беше през `93-та година. Тогава формулярите се попълваха с молив. Бях на работа и когато се върнах, преброителната комисия вече беше готова с попълнения формуляр. Питах ги как са ме писали, те казаха „македонец”. Попитах – кой ви е казал да ме пишете македонец, те ми казаха „ние това го пишем автоматично”. Вероятно и сега ще бъде нещо подобно, но хората вече се окуражават и мисля, че ще има доста хора, които свободно ще се определят като българи.
Фокус: Прави впечатление бързата реакция на Българския културен клуб чрез интернет по различни случаи, до европейски институции. В Македония е известно, че има проблеми със свободата на медиите и това не го казваме ние, а го казват европейски институции. Каква е ролята на интернет за вас?
Лазар Младенов: Това е шанс ние да информираме. Към нас има бойкот от страна на медиите. Дори тогава, когато сме били предизвикателни в съобщенията, те не са ни обръщали внимание, не са реагирали. Когато реагират пък, обръщат нещата. Както писмото, което изпратихме до архиепископ Стефан, или писмото, което изпратихме за българските паметници в Македония. Просто сме бойкотирани и интернет е единственият шанс да изкажем своето мнение.
Фокус: С кои международни институции поддържате връзка? По случая Спаска Митрова писахте до Европарламента...
Лазар Младенов: С европейските институции – почти всички. С Европейската комисия кореспондираме редовно. Имаме връзки с ЮНЕСКО, неправителствени организации от Европа.
Фокус: Какво е значението на организация като вашата за демократизацията на самото общество. Има и други неправителствени организации – каква е вашата цел?
Лазар Младенов: Този въпрос е много специфичен за Македония. При самите неправителствени организации в Македония, това „неправителствени” трябва да се сложи в кавички. Такива реално няма. Ние сме една от редките организации, които може да се наричат независими или неправителствени. Добра част от другите са в някаква схема на някои от партиите, освен може би някои от организациите на етническите албанци. Ние сме реално абсолютно неправителствена организация, непартийна организация, нямаме контакти с никоя партия, никоя организация в Македония. Трябва да се разбие тази схема на партийна принадлежност на т.нар. неправителствени организации. Трябва да се направи една реална демократична ситуация, при която самите неправителствени организации да не принадлежат към някоя от партиите, защото тогава губят смисъла си. За съжаление в Македония не е така. Само някои от организациите може да кажат, че не са правителствени.
Вчера ние подадохме документи за пререгистрация на организациите, защото има нов закон, по който сдруженията на гражданите досега, стават само сдружения. Има някакви промени в статутите, успяхме да направим документите и вчера ги подадохме. Може да се случи да останем единствена българска организация, регистрирана в Македония. Имаме данни, че другите организации не са подали документи, а някои дори не знаят, че трябва пререгистрация.
Фокус: Може ли да ви откажат регистрация?
Лазар Младенов: Може но не вярвам. Защото ще се организираме и ще заявим отново желание за регистрация. Не вярвам да отидат чак до там, макар че е възможно.
Фокус: Сега за македонското общество най-актуалната тема са изборите. Какви са очакванията ви за 5 юни?
Лазар Младенов: Моята прогноза е, че ще има някакъв равен резултат между ВМРО – ДПМНЕ и СДСМ. Ситуацията е такава, че и двете партии имат едно постоянно гласоподавателско тяло. Може да се случи някоя от по-малките партии да спечели някой депутат в повече, но няма да се наруши балансът между двете партии. Тогава ще има значение коя от албанските партии ще получи повече гласове от албанския електорат. Която получи повече гласове, ще решат с кого да се коалират. Те са се коалирали и с едните, и с другите. Те ще решат съдбата на тези избори, албанците.
Фокус: По време на избори в Македония името на България е негативен пример – „български влак”, обиждат се политическите противници на българофили и т.н. Какъв е образът на България в Македония?
Лазар Младенов: На форума на БККС имаме специална тема, която се занимава с негативните, отрицателните писания в македонската преса по отношение на България. И това е една от темите, която е най-богата с мнения. Абсолютно е отрицателно отношението на македонските медии спрямо България. Това е стар модел, запази се още от минали времена. Няма реална демокрация, това е. Ако има реална демокрация, писанията ще бъдат други. Ако погледнем телевизиите, те още излъчват изключително сръбска програма, сръбски филми от едно време или днешните реалити шоута от Сърбия ги излъчват пряко. Това е реалността.
Фокус: Има ли перспективи за бизнес и туризъм между двете държави и сдружения като вашето може ли да бъдат от полза в това отношение?
Лазар Младенов: Вероятно може, но трябва да се поработи повече по тази тема. Лично имам познати, които се занимават с това, и имат отлични връзки с България. Но генерално мисля, че от македонска страна много няма интерес. Отделни агенции – да, но те изобщо държат още някакъв отрицателен момент спрямо България и това е.
Фокус: В заключение има ли нещо, което искате да кажете?
Лазар Младенов: Българската страна трябва малко по-открито да работи по нашите проблеми. Това досега не е достатъчно. Имаме доста реални проблеми, а реална подкрепа – много малко. Това може и да не се казва директно, но реалността е тази.

Линк към интервюто

AdaptiveThemes