Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Държавната агенция за българите в чужбина поздравява Българския културен клуб – Скопие за Илинденско-Преображенското въстание

21 юли 2012


Председателят на ДАБЧ г-н Росен Иванов

В специално писмо Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) поздрави членовете на Българския културен клуб – Скопие (БККС) във връзка с тържественото отбелязване на 109-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което се провежда днес в Смилево, Република Македония.

В писмото си председателят на ДАБЧ Росен Иванов подчертава, че въстанието, подготвено и ръководено от Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация (ВМОРО), е сред най-героичните, но и най-трагични събития в съпротивата на българите срещу Османската империя. Македонските и тракийските българи масово се вдигат срещу чуждото владичество. Но силите са неравни, защото срещу 26 хиляди въстаници империята хвърля 350-хилядна войска. Крушевската република просъществува в продължение на 10 дни, а Странджанската – 26 дни. Както е известно, в Смилево е роден и израснал един от най-изявените революционни дейци – Дамян Груев, а Смилевският конгрес е взема решение за обявяването и начало на въстанието.

Въпреки трагичния край на Илинденско-Преображенското въстание, то ясно показва на целия свят, че поривът за свобода продължава да живее в душите и сърцата на народа.

Председателят на ДАБЧ изразява увереност, че възпоменателната проява в Смилево ще бъде важна стъпка към бъдещи съвместни чествания на събитията от общата история на България и Република Македония в интерес на доросъседските отношения, общобалканското и общоевропейското сътрудничество.

AdaptiveThemes