Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Обръщение на председателя на БККС Лазар Младенов към участниците в събора в Смилево

21 юли 2012


Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие

Драги приятели,
уважаеми сънародници,
скъпи братя и сестри,

Днес сме се събрали в Смилево за да почетем едно знаменателно събитие в нашата история и да се преклоним пред народния порив за Свобода и национална независимост. Навършват се 109 години от Илинденско-Преображенското въстание – връхна точка в национално-освободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Османската империя. Основна цел на въстаниците е да скъсат оковите на прогнилата Отоманска империя и да получат Свободата си по примера на славните Априлци от 1876г., смелите опълченци от 1977-78г. и героите на Съединението от 1885г.

Целта е една – нашите съотечественици от Македония и Тракия искат да бъдат заедно със своите своите родни братя от младата българска държава, които вече се радват на Свободата!

Събрахме се също за да покажем, че живеем в епоха на всестранна интеграция и обединение между европейските народи. Народи, които в миналото са водили кръвопролитни войни в продължение на векове, днес сътрудничат тясно и си взаимодействат на всички равнища, живеейки като единен организъм в атмосфера на братска дружба и икономически просперитет. Та какво остава тогава за хората от двете страни на една граница, които имат обща история и културно наследство? Ние имаме още по-голямо основание да живеем заедно – в единство и просперитет! За това ни зове светлата памет на дедите ни – общата ни хилядолетна история, наследството и заветите на св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. цар Борис I, цар Самуил, нашите възрожденци и прославените революционери от далечното и по-близко минало.

Ако целта на въстаниците от 1903г. е да счупят робските окови, нашата цел днес е да счупим срамните окови на изкуствено насаждани предразсъдъци и фалшификации, които разделят хората и насаждат омраза. Който целенасочено насажда омраза, генерирайки лъжи и инсинуации с користни политически цели, той ще бъде осъден и заклеймен и от сегашните, и от бъдешните поколения! Днес открито заявяваме, че такова поведение е тотално неприемливо и ще срещне решителното противодействие на демократичната европейска и световна общественост.

В продължение на цяло десетилетие Вътрешната македоно-одринска революционна организация подготвя населението от европейските предели на Османската империя да последва примера на своите сънародници от Априлий 1876г. и да извоюва освобождението си от петвековния поробител. Първоначално се изграждат революционни комитети в Македония, а след това и в Одринско. В средата на май 1903г. под ръководство на Дамян Груев се свиква Смилевският конгрес, на който се определя Главният щаб на въстанието. Дамян Груев и Борис Сарафов определят датата на въстанието – 20 юли – която съвпада с религиозния празник Илинден. Предвидено е две седмици по-късно да се вдигне и населението от Одринския революционен окърг. Това е датата на другия религиозен празник – Преображение.

Първи се вдига на борба Битолският революционен окръг, където въстанието се разгръща най-силно. Своеобразен апогей се достига с образуването на Крушевската република (просъществувала в продължение на 10 дни) и на Странджанската република (която просъществува 26 дни). Освободени са планинските райони на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околии в Македония, градчетата Василико и Ахтопол и множество села в Странджа. Въпреки трагичния край на въстанието, то ясно показва на целия свят, че поривът за свобода продължава да живее в душите и сърцата на населението.

Днес, чествайки това велико въстание, преклянаме глава пред безпримерния героизъм на нашите предшественици. Надяваме се техният подвиг да бъде пример за хората от двете страни на границата и да вдъхнови едно всестранно сплотяване за запазване на нашата хилядолетна култура и историческо наследство. Нека нашият събор днес в Смилево ни припомни колко е важно да възпитаваме младото поколение в патриотичен дух за да уважава и следва делата на дедите ни.

Пожелавам на всички крепко здраве и творческа енергия! Нека да помним заветите на предците си, да се поучим от светлия пример на илинденските въстаници и никога да не преклянаме глава пред трудностите! Искрено се надявам и вярвам, че днешното събитие, на което сме се събрали, ще допринесе за по-добри бъднини на нашия народ и за взаимно обединяване в духа на традиционните народни добродетели и европейските ценности.

Бъдете живи и здрави и за много години!

AdaptiveThemes