Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Кметът на Варна Кирил Йорданов поздравява БККС за Илинденско-Преображенското въстание

21 юли 2012


Кирил Йорданов, кмет на община Варна

Кметът на община Варна г-н Кирил Йорданов приветства инициативата на Българския културен клуб – Скопие (БККС) за честване на 109-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание – героична проява на българския народ от Македония и Одринско в борбата за освобождение от чуждото владичество. Според г-н Йорданов, въстанието, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация, е неразделна част и продължение на българската национална революция от времето на Възраждането. Славната въстаническа епопея показва, че македонските и тракийските българи остават непримирими към националния и социален гнет, а волята им да живеят свободно е непреклонна.

В писмото си, адресирано до председателя на БККС г-н Лазар Младенов, кметът на Варна изтъква, че историята завинаги ще запомни събитията в Битолския революционен окръг – щабът в Смилево, военните действия в Леринско, Костурско, Кичевско, Охридско и Крушевската република. След конгреса на Петрова нива, пламъкът на въстанието се пренася и в Странджанския район. Водачите на това знаменателно въстание днес сякаш оживяват пред нас – Гоце Делчев и Даме Груев, Борис Сарафов и Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Стамат Икономов и много други знайни и незнайни герои.

„Преклянам се пред подвига на участниците в Илинденско-Преображенското въстание, които през 1903г. бяха изразители на общия български стремеж към свобода. Това забележително събитие е една от връхните точки в новата история на българския народ, затова винаги ще ни връща към себе си. То е част от нашата историческа памет и културно наследство, които трябва да съхраним, за да градим уверено своето бъдеще на модерни европейски държави!”, подчертава в заключение кметът Кирил Йорданов.

AdaptiveThemes