Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 1 гостин.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС приветстван и от Националната женска организация на ВМРО за честването на Илинден и Преображение

21 юли 2012


Султанка Петрова (вляво), председател на Националната женска организация на ВМРО

Председателката на Националната женска организация на ВМРО г-жа Султанка Петрова е изпратила писмо-приветствие до Българския културен клуб – Скопие (БККС) по повод честването на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево.

Писмото припомня, че на Смилевския конгрес на Битолския революционен окръг на ВМРО се решава въстанието да започне на Илинден, 20 юли (2 август по нов стил). В жестоките сражения загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25000 души са прокудени от родните си огнища. Илинденско-Преображенското въстание е светла страница в българската история. И до днес то е повод за равносметка и напомня за героизма и патриотизма на борците за свобода.

„Илинденско-Преображенското въстание е зов за помощ, зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят. Затова се преклоняваме пред подвига на героите и заявяваме, че България ще помни, че те умряха за свободата на Македония и за народно обединение, което ние трябва да продължим и днес”, се казва в писмото на женската организация на ВМРО.

AdaptiveThemes