Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС почете паметта на генерал Константин Каварналиев

9 октомври 2012


Членове на БККС и български дипломати пред паметника на генерал Каварналиев

По повод началото на Първата балканска война, на 8 октомври 2012 г. Посолството на Република България в Скопие организира поднасяне на цветя пред разрушения паметник на генерал Константин Каварналиев край Дойран.

Проявата беше открита с обръщение на българския посланик Иван Петков. Слово за македоно-одринско опълчение произнесе Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб – Скопие (БККС). След едноминутното мълчание в знак на почит към светлата памет на генерал Каварналиев, цветя положиха български дипломати, представители на БККС от Струмица, Богданци, Гевгели, Дойран, Скопие и София, както и експерти по военни паметници от Министерството на отбраната на Р. България.

Генерал Каварналиев загива край Дойран през 1913 г., спасявайки българското население в Югоизточна Македония от настъплението на неколкократко превъзхождащата гръцка войска. Погребан е на брега на Дойранското езеро, заедно с петима свои войници.

През 1916 г. българските войници издигат 7-метров паметник, намиращ се на малък хълм на няколко километра от Дойран. Паметникът е взривен през 1966г. от югославските комунистически власти в Скопие, а костите на героя и отломките от паметника са били разхвърляни в околността.

Нов паметник (точно копие на оригинала) беше изграден през последните години в България, но македонските власти не дадоха съгласие за поставянето му на лобното място на генерал Каварналиев.

AdaptiveThemes