Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Среща на БККС с евродепутата Кристиан Вигенин

16 ноември 2012

На 9 ноември 2012 г. в Скопие представители на Българския културен клуб – Скопие (БККС) се срещнаха с българския евродепутат Кристиан Вигенин по негова инициатива. Г-н Вигенин беше запознат с дейността на БККС и с редица проблеми, пред които са изправени македонските граждани. Бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с човешките права на българите в Р. Македония и българското културно-историческо наследство в контекста на европейската интеграция на страната. Изнесени бяха драстични случаи на дискриминация спрямо българската общност през последните няколко години.

В светлината на последните резолюции на Европейския парламент относно напредъка на Р. Македония, представителите на БККС подчертаха, че европейското бъдеще на страната е ясно обусловено от редица недвусмислени критерии и препоръки – изоставяне на стереотипите от миналото и грубото изопачаване на историята, реформиране на образователната система, премахване на говора на омразата срещу съседните държави и съвместно отбелязване на бележити събития, годишнини и личности от общата история на Р. Македония и България. БККС запозна г-н Вигенин с организирания от БККС народен събор в Смилево като първо съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание, посрещнат с бойкот и злобни коментари от страна на македонските власти и медии и последван от лични заплахи към към председателя на БККС и неговото семейство.

БККС изразява неудовлетворение от медийните престрелки и взаимни обвинения, избухнали след посещението на г-н Вигенин в Република Македония и срещите му с представители на правителството, опозицията и БККС. Българщината в Македония не трябва за пореден път да става жертва на вътрешнополитически междуособици и предизборни борби. БККС призовава цялата българска общественост за консолидирана стратегическа визия и политика спрямо Република Македония. По въпроси от висш национален интерес, точното място за изграждане и съгласуване на такава стратегическа външна политика е Народното събрание и Консултативния съвет за национална сигурност при Президента на републиката. Взаимните междуличностни и междупартийни нападки в публичното пространство са изключително кантрапродуктивни.

AdaptiveThemes