Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Продължава антиевропейското поведение на македонските власти

7 декември 2012


Дори посланик Орав не беше пощаден от националистическата реторика

Докато външният министър на Република Македония Никола Попоски се стараеше да демонстрира жестове на помирение при срещите си с български евродепутати в Брюксел и с посланика на България в Скопие, както и в последвалата епистоларна размяна на писма с министър Николай Младенов, македонските власти, без капка колебание или неудобство, продължават недобросъседската си иредентистка политика спрямо Република България и съседните балкански страни. Така например, външното министерство на Р. Македония, ръководено от същия г-н Попоски, току-що публикува "Jавен повик за проектни апликации наменет за правни и физички лица од редовите на Македонското национално малцинство од Балканскиот полуостров и дијаспората од Македонија", който е предназначен да финансира "организирање на курсеви по македонски јазик, издавање на весници и други информативни гласила на македонски јазик, подготовка на ТВ и радио емисии, отварање на културни центри" главно в двете балканските държави-членки на ЕС – България и Гърция.

В същото време българката Виолета Младенова (съпруга на председателя на Българския културен клуб – Скопие) e окончателно отстранена от работа като дългогодишен служител в държавната фирма "Струмички слив" – гр. Струмица. "За българофили работа няма" заявил по този повод един от висшите ръководители на македонската държава и управляващата ДПМНЕ.

До този момент, външният министър Попоски не е дал никакво обяснение и за тазгодишното си изказване пред международното издание "The Parliament", където се твърди, че "Македония е по-добре подготвена за членство в Европейския съюз, отколкото някои страни-членки". Макар въпросните "неподготвени" държави да не са посочени експлицитно в интервюто, македонските медии недвусмислено визират най-новите страни членки (България и Румъния). Това крайно недипломатично изказване на Попоски никак не пречи на правителството на Р. Македония настоятелно да търси подкрепа, броени дни преди декемврийската съвещание на Съвета на Европа, именно от такива "неподготвени" членки на ЕС за да получи така желаната дата за започване на преговори със Съюза.

Нова истерична вълна от националистическа реторика напоследък се изля и срещу г-н Аиво Орав, посланик на Европейската комисия в Скопие, чието поведение очевидно не е по вкуса на македонските власти. Наред с медийните призиви да бъде екстрадиран от страната, специално внимание беше обърнато на естонския произход на Орав, който беше наречен "русо-естонец" от редица журналисти и медии, придружено с най-цинични расистки епитети и намеци спрямо естонския и руския народи. Илюстрация на това е циничната статия "Естонска кукла, маскирана во Евроамбасадор", приложена към настоящата информация. Сред обществеността в Р. Македония се насажда мнението, че еврокомисарят Фюле твърдо е обещал и гарантирал дата за начало на преговорния процес, а становищата на евроинституциите и съседните страни-членки на ЕС нямат повече никакво значение.

По информация на БККС

ПРИЛОЖЕНИЯ:
1. Проекти за Македонците од соседните држави и дијаспората / PDF
2. Macedonia 'better prepared' for EU accession than some member states / PDF
3. Естонска кукла, маскирана во Евроамбасадор / PDF

AdaptiveThemes