Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС организира тържество за Тиквешкото въстание

13 юни 2013

Навършват се 100 години от едно знаменателно историческо събитие и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост - Тиквешкото въстание във Вардарска Македония. На 15 юни 2013 г., събота, от 13 часа, в Кавадарци, Република Македония, ще се проведе възпоменателно тържество, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС). По този повод, БККС изпрати писма до премиерите, председателите и министрите на външните работи на двете държави с цел развитие на добросъседските отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческо наследство. По-долу може да се прочете текстът на писмото.

ДО:

Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
Председател на Министерски съвет
на Република България

Г-Н НИКОЛА ГРУЕВСКИ
Председател на Министерски съвет
на Република Македония

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
Президент на Република България

Г-Н ГЕОРГЕ ИВАНОВ
Президент на Република Македония

Г-Н КРИСТИАН ВИГЕНИН
Министер на външните работи на
Република България

Г-Н НИКОЛА ПОПОСКИ
Министер на външните работи на
Република Македония

ОТНОСНО: Покана за Ваше участие във възпоменателно тържество за Тиквешкото въстание (което ще се проведе в Кавадарци, Р. Македония на 15 юни 2013 г.)

Уважаеми г-н Орешарски,
Уважаеми г-н Груевски,
Уважаеми г-н Плевнелиев,
Уважаеми г-н Иванов,
Уважаеми г-н Вигенин,
Уважаеми г-н Попоски,

Както Ви е известно, Тиквешкото въстание е въоръжен бунт на българското население във Вардарска Македония срещу окупационния сръбски режим, извършил нечувани насилия и репресии над македонските българи. Под ръководството на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, въстанието избухва на 15 юни 1913 г. – само ден преди началото на Междусъюзническата война, в резултат на което са освободени Неготино, Кавадарци и Ваташа. За съжаление, българските войски не успяват да се притекат на помощ и на 25 юни четите се оттеглят от завзетите селища, след което въстаналите райони са подложени на жесток терор от сръбската власт.

Навършват се 100 години от това знаменателно историческо събитие и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост.

По този повод, на 15 юни 2013 г., събота, от 13 часа, в Кавадарци, Република Македония, ще се проведе възпоменателно тържество, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС). Като част от програмата на честването, в черквата „Св. Димитър“ в Кавадарци, в 13 часа, ще се проведе панихида за падналите за свободата на Македония. След панихидата, в ресторант „Бриони“, от 14 часа, участниците в тържеството ще бъдат приветствани с кратки възпоменателни слова от името на БККС, Министерството на отбраната на Р. България, Македонския научен институт и др.

БККС има честта най-учтиво да покани Вас лично (или Ваш представител) да присъствате на гореспоменатата възпоменателна проява. Вашето участие ще бъде високо оценено и ще представлява значителен принос в благородната кауза за развитие на добросъседските отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческо наследство.

Гореспоменатата проява би могла да се превърне в една от първите реални стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Искрено надявайки се на личната Ви съпричастност и участие, молим да ни информирате своевременно за Вашето решение!

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

AdaptiveThemes