Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС почете паметта на генерал Константин Каварналиев

24 юни 2013

На 23 юни 2013 г., близо гр. Дойран в Р. Македония, ръководството, и над 50 членове и симпатизанти на Българския културен клуб - Скопие (БККС) честваха 100-годишнината от подвига на полковник Константин Каварналиев.

Събитието бе организирано от Посолството на България в Скопие и в него взеха участие дипломати от Посолството и българския консулат в Битоля, представители на Министерствата на отбраната на България и Македония, както и членове и симпатизанти на БККС от Гевгели, Богданци, Струмица, Кочани, Скопие, Охрид, Кавадарци, София и Дупница.

Посланикът Иван Петков произнесе кратко слово за историческите събития от Междусъюзническата война, след което участниците положиха цветя на мястото където югославските власти през 1966 г. взривяват паметника на полковник Каварналиев.

Полковник Каварналиев загива край Дойран през 1913 г., спасявайки българското население в Югоизточна Македония от настъплението на неколкократко превъзхождащата гръцка войска. Погребан е на брега на Дойранското езеро, заедно с петима свои войници. Посмъртно е произведен генерал-майор.

През 1916 г. българските войници издигат 7-метров паметник, намиращ се на малък хълм на няколко километра от Дойран. Паметникът е взривен през 1966г. от югославските комунистически власти в Скопие, а костите на героя и отломките от паметника са били разхвърляни в околността.

Нов паметник (точно копие на оригинала) беше изграден през последните години в България, но македонските власти не дадоха съгласие за поставянето му на лобното място на генерал Каварналиев.

AdaptiveThemes