Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС изпрати покана до държавните ръководства на Македония и България за съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание

15 юли 2013

Знаме на въстаниците от Охрид

Българският културен клуб - Скопие изпрати покана до държавните ръководства на Македония и България за съвместно честване на 110-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. По-долу може да прочетете текста на писмото.

ДО:

Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
Председател на Министерски съвет на Република България
Г-Н НИКОЛА ГРУЕВСКИ
Председател на Министерски съвет на Република Македония
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
Президент на Република България
Г-Н ГЕОРГЕ ИВАНОВ
Председател на Република Македония

ОТНОСНО: Покана за Ваше участие в тържествено честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония, 20 юли 2013 г.

Уважаеми г-н ОРЕШАРСКИ,
Уважаеми г-н ГРУЕВСКИ,
Уважаеми г-н ПЛЕВНЕЛИЕВ,
Уважаеми г-н ИВАНОВ,

Както Ви е известно, Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), връхна точка в националноосвободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Османската империя. Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. (Илинден) в Битолския революционнен окърг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околия. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушево и прокламирането на Крушовската република. На 6 август въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците освобождават множество селища в Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол. Въстанието достига апогея си с обявяването на Странджанската република, просъществувала 26 дни. В Родопския край на Одринския революционен окръг въстаническите чети приковават значителни неприятелски сили. В освободените селища е установена революционно-демократична власт по примера на Крушовската република. В Серския революционен окръг въстанието е насрочено за 14 септември (Кръстовден), но избухва по-рано. Изключително ожесточени сражения се разразяват в Мелнишко. Драматични сблъсъци между въстаниците и турските войски следват и в Серско, Драмско и Горноджумайско.

Навършват се 110 години от това знаменателно събитие в историята на Македония и Одринско и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост.

По-този повод, на 20 юли 2013 г., събота, от 11 часа Българският културен клуб – Скопие (БККС) организира тържествено честване, което ще се проведе в
Смилево, Република Македония. Като част от програмата на честването ще
бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

БККС има честта най-учтиво да покани Вас лично (или Ваш представител) да присъствате на гореспоменатата възпоменателна проява. Вашето присъствие ще бъде високо оценено и ще представлява значителен принос в благородната кауза за развитие на добросъседски отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческото наследство.

Надяваме се, че проявата ще бъде една от първите стъпки за практическо
реализиране на резолюциите на Европейския парламент относно прогреса на
Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Искрено надявайки се на личната Ви съпричастност и участие, молим да ни информирате своевременно за Вашето решение!

С уважение:

Лазар Младенов
Председател на БККС

Сканирана версия на писмото:
Smilevo_Pokana_BCCS_20130712_BG_1
Smilevo_Pokana_BCCS_20130712_BG_2

AdaptiveThemes