Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Евродепутати поздравяват БККС за Илинденско-Преображенското въстание

20 юли 2013

Българските членове на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев и Евгени Кирилов изпратиха поздравителни писма до Българския културен клуб - Скопие (БККС) по повод днешното отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония.

По-долу можете да прочетете писмата на евродепутатите Ковачев и Кирилов:


Д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент

Уважаеми г-н Младенов,
Уважаеми гости,

Днес заедно отбелязваме 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание един от апогеите на национално-освободителните борби на българския народ. За съжаление нямам възможност да бъда сред Вас, но бих искал да благодаря на организаторите и на всички, които почитат паметта на загиналите борци за свобода и справедливост от двете страни на днешната граница между България и Република Македония. Това е една инициатива, достойна за уважение и подкрепяна от Европейския парламент.

Само преди дни бе отбелязана годишнината от Френската революция и превземането на Бастилията. Има все още много Бастилии, които трябва да паднат. Такива са всички практики, които ни държат в подчинение на сенките от миналото, на изопачената истина и на задкулисните игри.

Историческите превратности през последния век доведоха до разделения и насаждане на омраза между хората на европейския континент и най-вече на Балканите. Европейската интеграция със своите демократични ценности и обективен прочит на историята е единствената възможност да се преодолеят раните от миналото. Това може да стане единствено, когато е основано на добра воля и взаимно желание.

За целта е нужно да познаваме историята си и да можем да говорим свободно в едно демократично европейско общество. Това е пътят към европейска интеграция, мира, свободата и просперитета на целия ни континент.

Поклон пред паметта на загиналите за свободата!

Ваш,
Андрей Ковачев


Евгени Кирилов, член на Европейския парламент

Драги приятели,

Приемете моите лични поздравления към организаторите и всички участници на отбелязването на 120-тата годишнина от създаването на Българските македоно-одрински революционни комитети и 110 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Дамян Груев е един от тези храбри българи, чието име ще остане в историята, но и в сърцата на много, защото идеите оформят историята, но храбростта е тази, която я пише. Ролята на историята е да обединява хората, затова и чрез този жест към нашите предци ние отправяме и послание към бъдните поколения.

Нека годишнини като тази днес да продължават да сплотяват и обединяват всички, които смятат себе си за приемници на делата и идеите на тези смели сънародници.

С уважение,
Евгени Кирилов

AdaptiveThemes