Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 1 гостин.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Позиция на БККС относно недобросъседски и иредентистки изявления на държавни историци в Република Македония

6 август 2013


Тодор Чепреганов с териториални претенции към България и Гърция

Българският културен клуб – Скопие (БККС) приветства неформалната българо-македонска междуправителствена среща на най-високо равнище, проведена в гр. Кюстендил на 28 юли 2013г., която би трябвало да се превърне в съществен импулс за развитието на всестранни добросъседски отношения между Република Македония и Република България в областта на политическата, търговско-икономическата, инфраструктурната и културна интеграция между двете страни. БККС призовава приятелският дух на срещата да бъде съхранен и пренесен във всички сфери на живота, както и за въздържане от прояви, възраждащи езика на омразата и „студената война“ в медийното и обществено пространство.

Във връзка с това, БККС изразява решителното си негодувание от последните медийни изяви на Тодор Чепреганов (директор на Института за национална история на Република Македония). Още преди да изсъхнат следите от колата на премиера Груевски върху горещия кюстендилски асфалт, Чепреганов публикува интервю за „24 часа вести“, озаглавено „Илинден принадлежи на македонците“, където говори за „борба за присвояване на Илинден от двете страни на македоно-българската граница“. За историците нямало съмнение, че Илинден принадлежи на Македонците, което се доказвало от супер-аргумента, че „въстанието се случило на македонска територия“. По-нататък Чепреганов отправя груби лични нападки към българския президент Росен Плевнелиев, окачествявайки като провокация неотдавнашното му поздравително писмо до БККС – организатор на Народния събор в Смилево за Илинденско-Пребраженското въстание. Чепреганов е разгневен от думите на Плевнелиев, че на Илинден и Преображение „българите в Македония дораснали за своята свобода“. Това било „тактика на българския политически връх, която можела допълнително да влоши отношенията по релацията Скопие-София“. Специално заслужава да се отбележат целенасочените „печатни грешки“ в текста на интервюто – името на президента Росен Плевнелиев, както и „българин“ и „български“, умишлено са написани с малки букви (макар последното да е нетипично за македонската езикова норма).

В друго особено красноречиво интервю на шефа на македонските държавни историци за телевизия „Канал 5“ (по време на конференция на така наречената „Обединена македонска диаспора“), Чепреганов заявява, че с формирането на македонска федерална единица в рамките на Югославия, Букурещкият мирен договор от 1913г. бил формално анулиран, тъй като една от подписалите го страни (Сърбия, респективно бивша Югославия) се отказала от нейната територия по договора. „Остават още България и Гърция“, казва Чепреганов. Такова изказване на държавния историк №1 на Република Македония е израз на неприкрити териториални претенции към две съседни страни-членки на Европейския съюз. След като открито пледира за анулиране на Букурещкия договор, Чепреганов не уточнява дали има предвид връщане на благоприятното за България териториално статукво отпреди Втората балканска война или пък призовава за връщане на географския регион Македония на Османската империя (красноречив знак в навечерието на Илинден)?!

Горните две прояви илюстрират само малка част от иредентистките изхвърляния на Тодор Чепреганов през последните години, които го характеризират не като обективен учен, а като политически пропагандист от югославската епоха, работещ за отравяне на междудържавните отношения с Република България и други съседни страни. Имайки предвид това, БККС настоятелно призовава държавното ръководство на Република Македония да поиска оставката и да освободи Тодор Чепреганов от длъжността директор на правителствения Институт за национална история. Липсата на реакция по този въпрос би означавала недвусмислена правителствена поддръжка за териториалните претенции на Чепреганов.

За съжаление, такива ретроградни пост-югославски прояви и практики бяха окуражени и активизирани в последните дни и поради наивни изказвания на български политици, заявили намерение за „компромиси по отношение на разбирането за историята“. Македонските българи успяха да запазят своите културно-исторически традиции и идентичност в условията на най-свиреп чужд терор, рискувайки дори живота си. Ето защо, БККС настоява за прозрачност на подготвяния договор за добросъседство и категорично ще се противопостави на опити за задкулисна търговия със съдбата ни. Няма да допуснем никакви компромиси с героичната история на нашия народ и по-нататъшни фалшификации на нашето културно-историческо наследство.

ПРИЛОЖЕНИЯ:
1. Чепреганов: Илинден им припаѓа на Македонците
2. Чепреганов: Којзнае што може да се изроди од спорот за името

AdaptiveThemes