Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС взе участие във всенародния протест против авторитарно-непотисткия режим на Никола Груевски

18 май 2015


Българският трибагреник и знамена на БККС на протестите в Скопие

Ръководството и представителна група на Българския културен клуб – Скопе (БККС) от различни градове на Република Македония участваха вчера в масовите народни протести срещу тоталитарното правителство на Груевски. БККС решително застана в защита на свободата, демокрацията и върховенството на закона и благодари на представителите на европейските институции и партии, дошли лично в Скопие за да подкрепят македонските граждани в стремежа им за достойно европейско бъдеще.

За пръв път от десетилетия, българското знаме и знамена на БККС бяха приятелски посрещнати от множеството в центъра на Скопие, без обичайната изкуственото насадена враждебност. БККС оценява смелостта на лидера на СДСМ Зоран Заев да обнародва криминалните разговори на Груевски и неговия клан, но също така напомня, че опозицията трябва да прояви същата смелост за да признае, че в Република Македония живее и българска общност.

БККС силно се надява, че след като режимът на Груевски остане в миналото, основни приоритети на новото правителство ще бъдат: премахване на антибългарската кампания, наложена в медиите, създаване на атмосфера на доверие (посредством честване на общи исторически дати, свързващи двете държави), неотложна реформа на образователната система за да се елиминира насаждането на омраза срещу съседите и да се възпитава европейски дух на толерантност сред младото поколение.

„Докато съществува дискриминация срещу българите, докато има говор на омраза срещу всичко българско, докато се хвърлят българи в затвора и се уволняват македонски граждани само защото са българи, дотогава за нас няма да има никаква разлика между Груевски и който и да е следващ премиер на Македония“, казват от ръководството на БККС.

AdaptiveThemes