Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево 2017 г.

12 јули 2017

ДО:
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
Председател на министерски съвет
на Република България

Г-Н ЗОРАН ЗАЕВ
Председател на министерски съвет
на Република Македония

Г-Н РУМЕН РАДЕВ
Президент на Република България

Г-Н ГЕОРГЕ ИВАНОВ
Президент на Република Македония

ОТНОСНО: Покана за Ваше участие в тържествено честване на Илинденско-
Преображенското въстание в Смилево, Република Македония, 22 юли
2017 г.

Уважаеми г-н Борисов

Уважаеми г-н Заев

Уважаеми г-н Радев

Уважаеми г-н Иванов

Както Ви е известно, Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация ( ВМОРО ), върхна точка в нацоналноосвободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Отоманската империя. Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. ( Илинден ) в Битолския революционнен окърг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околия. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушево и прокламирането на Крушевската република. На 6 август въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците освобождават множество селища в Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол. Въстанието достига апогея си с обявяването на Странджанската република, просъществувала 26 дни. В Родопския край на Одринския революционен окръг востаническите чети приковават значителни неприятелски сили. В освободените селища е установена революционно-демократична власт по примера на Крушевската република. В Серския революционен окръг въстанието е насрочено за 14 септември ( Кръстовден ), но избухва по-рано. Изключително ожесточени сражения се разразяват в Мелнишко. Драматични сблъсъци между въстаниците и турските войски следват и в Серско, Драмско и Горноджумайско.

Навършват се 114 години от това знаменително събитие в историята на Македония и Одринско и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост.

По този повод на 22 юли 2017 г., събота , от 17:30 часа, в Смилево, Република Македония, ще се проведе тържествено честване, организирано от Българския културен клуб-Скопие ( БККС ). Като част от програмата на честването ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

БККС има честта най-учтиво да покани Вас лично ( или Ваш представител )да присъствате на горепоменатата възпоменателна проява. Вашето присъствие ще бъде високо оценено и ще представлява значителен принос в благородната кауза за развитие на добросъседските отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческото наследство.

Надяваме се , че проявата ще бъде една от първите стъпки за практическо реализиране на договора за добросъседски отношения между Република Македония и Република България който с радост и нетърпение очакваме да бъде подписан на 2 август тази година.

Искрено надявайки се на личната Ви съпричастност и участие, молим да ни информирате своевременно за Вашето решение!

С уважение

Лазар Младенов
Председател на БККС

AdaptiveThemes