Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 1 гостин.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

TechNews ја публикува позицијата на БККС во врска со решението на ICANN

28 мај 2010

Порталот за вести од областа на технологиите TechNews ја пренесе позицијата на БККС во врска со решението на ICANN. Статијата на TechNews е пренесена и од novini.dir.bg и IT.dir.bg.

Сдружение настоя да се борим с ICANN за "бг"
28/05/2010 | TechNews.bg

БККС призова министър Цветков да предприеме решителни стъпки

Българският културен клуб – Скопие (БККС) настоява за решителна акция срещу ICANN по повод отказа на организацията да регистрира символите „бг” за национален интернет адрес на кирилица.

Сдружението, което има местни клонове в няколко града на Македония, изпрати писмо до Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В него то изразява категоричната позиция, че символът "бг" не само има широка обществена подкрепа, но и представлява своеобразна "българска културна марка".

БККС насърчава министерството за решителна акция с цел ICANN да преразгледа своето решение и да уважи българските аргументи.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на ICANN да откаже използването на символа „бг“ като възможно най-подходящия български домейн, отговарящ на дългогодишно утвърдена и широко популярна традиция, имайки предвид международния код на българската държава (BG)", се казва в писмото.

Авторите настояват министърът да предприеме всички възможни стъпки ICANN да уважи българските аргументи и да преразгледа решението си за регистрацията на името „бг“.

"Eдна решителна реакция от ваша страна може да постигне наистина много, за което ще имате и пълната подкрепа на Интернет общността", посочват от БККС.

Както е известно, през февруари тази година България подаде молба до ICANN за регистрация на национален домейн на кирилица, която е една от четирите официални азбуки в Европейския съюз. Експертите на ICANN обаче отхвърлиха варианта "бг", поради визуална прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница, визирайки явно бразилския домейн.

След отказа, МТИТС обяви, че ще стартира нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.

AdaptiveThemes