Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС ще поиска оставка на министъра на правосъдието на Република Македония Михайло Маневски

20 октомври 2010

Българският културен клуб – Скопие (БККС) изпрати протестно писмо до министъра на правосъдието на Република Македония Михайло Маневски в защита на несправедливо осъдените общественици Мирослав Ризински и Зуди Джелили. Писмото резюмира фактите около задържането и осъждане им, изфабрикуваните и фалшиви обвинения, както и злонамерните съдебни нарушения и двойни стандарти на македонската съдебна система.

БККС изразява тревогата си по повод на драматичния застой в реформите за изпълнение на критериите от Копенхаген - върховенството на закона и човешките права. Последните развития на случаите със Спаска Митрова, Сопот, братя Миладинови, Кирил Тодоровски, Владо Бучковски, Васил Тупурковски, Змийско око, Любе Търпески, Петра Митева и др. недвусмислено показват, че политизацията на процеса срещу Ризински и Джелили не е изолиран случай.

БККС призовава министър Маневски да предприеме незабавни действия за да се отхвърли несправедливото обвинение срещу Мирослав Ризински и Зуди Джелили. БККС напомня, че този съдебен случай се следи много внимателно от българската и европейската общественост в контекста на доклада и оценката на Европейския съюз за функционирането на македонските институции.

Ако министър Маневски не съдейства за незабавно преразглеждане на процесa, БККС ще поиска неговата оставка, тъй като незавидното състояние на македонското правосъдие (и, следователно, забавената евро-атлантическа интеграция на Република Македония) в голяма степен се дължи на неговата работа.

Копие от писмото на БККС е изпратено до: президентите, министър-председателите, министрите на външните работи и парламентарни комисии за човешки права на Република Македония и Република България; политически партии; депутати в Европейския парламент, делегацията на Европейския съюз в Република Македония; чуждестранни посолства, международни организации и мисии, Хелзинския комитет, медии.

Пълният текст на писмото е приложен по-долу.

Уважаеми г-н Маневски,

Гражданският сектор и неправителствените организации са свидетели на особенно драматичен застой в реформите за изпълняване на критериите от Копенхаген - върховенството на закона и човешките права. Наближава денят когато Европейският съюз ще даде оценка на македонските институции за прилагането на тези фундаментални принципи на демокрацията.

Дълбоко сме загрижени за съдбата на Мирослав Ризински и Зуди Джелили, които станаха невинни жертви на злонамерна провокация и постановка. През септември 2007г. цивилни служители на полицията, с насочено оръжие, задържат нашия колега Ризински и със сила и заплахи в продължение на над 2 часа го принуждават да вземе затворен плик, подхвърлен на маса в ресторант от криминално проявено и осъждано лице. Отвеждат Мирослав Ризински насила в офиса му, където отново го арестуват. Веднага след това е арестуван и г-н Джелили, който се намира в своя офис през цялото време на полицейската постановка в ресторанта. Както е добре известно, такива показни арести нарушават основните човешки права и презумпция за невинност, гарантирани според международните стандарти.

Съдът и прокуратурата укриват случилото се през тези повече от 2 часа – изобщо не са приети аргументите на защитата, която категорично подчертава несъответствието между часа на полицейската постановка в ресторанта (10 ч.) и официалния арест (13 ч.), при положение че от ресторанта до офиса на Мирослав Ризински се стига за 10 минути ходене пеш.

На 5 октомври 2007г. извън всички норми и закони, г-н Кнежевич, един от началниците на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване (ДБК) на Република Македония, посещава Мирослав в предварителния арест. Службите за сигурност се опитват да завербуват Ризински, напълно в стил „а-ла-Милошевич”, за да стане техен агент и да шпионира своите приятели и колеги. Поставят му се въпроси защо e посещавал Македонската патриотическа организация (МПО) в САЩ и Канада, дали контактува с българското посолство в Скопие и т.н. След отказа на Ризински да сътрудничи на гореспоменатата служба, обвинение срещу него е повдигнато официално и е незабавно осъден на лишаване от свобода. Все още не е отговорено на писменото запитване на Мирослав до бившата директорка на затвора, г-жа Зефич как е допуснато и кой е разрешил такова нерегламентирано посещение в затвора.

Ризински остава в следствения арест цели 5 месеца, а Джелили цели 3 месеца, с което се нарушава презумпцията за невинност и не им се позволява да подготвят ефикасна защита. Подменя се оригиналният обвинителен акт с цел осъждане на всяка цена, когато се вижда, че защитата оборва първоначалното обвинение. Съдът не предостави новото обвинение в писмена форма, нито позволи на обвиняемите да призоват свидетели в своя защита. По такъв начин Република Македония драстично нарушава подписаната от нея Конвенция за правата на човека. Между другото, на Мирослав няколко пъти му е отказано освобождаването под гаранция (предложен е семейния апартамент) с мотива, че е български гражданин и можел да се укрие. Именно този мотив масово е тиражиран в македонските медии.

Присъдите срещу Ризински и Джелили са абсурдни, крайно непрофесионални и правно необосновани. Повдигнатите обвинения са изфабрикувани и фалшиви, защото се твърди, че двамата са взели подкуп, за да извършат действия, които всъщност са далеч извън служебните им задачи (определени с вътрешни правила, а не със закон), като обикновени държавни служители в Бюрото за неразвити райони.

Невиността на Ризински и Джелили е потвърдена с писмени документи и от Ресул Мемети, директор на Бюрото по това време, който е единственото лице с изпълнителни правомощия според законите на Република Македония. Това се потвърждава и с т.н. „Картон за депонирани подписи”, издаден от Министерството на финансиите, където ясно се вижда че в Бюрото за неразвитите райони има само едно лице с пълномощия и това е директорът. Голяма част от колегите на Ризински и Джелили се подписват с нотариална заверка в техна защита. Приложени са доказателства за сериозно нарушение и на Закона за държавните служители и Наказателния кодекс. Обаче, нито един от тези документи и факти не беше взет предвид от македонския съд.

Прокуратурата вменява на Ризински и Джелили несъществуващи служебни правомощия за да може злонамерено да се образува наказателното дело за подкуп. Г-жа Филимена Маневска, председателстваща съдебния състав на Апелативния съд, попита съдията-докладчик г-жа Миряна Дуковска дали прокуратурата има доказателства за предполагаемите правомощия, а последната публично призна липсата на такива правомощия пред цялата аудитория на съдебното заседание (което обаче остана непротоколирано).

Въпреки това, Апелативният съд осъди Ризински и Джелили на 3 години затвор. Върховният съд потвърди присъдата на Апелативния съд, може би страхувайки се да отмени присъда, постановена от Вашата съпруга. Обаче, БККС разполага с документи, показващи че присъдите срещу Ризински и Джелили са двоен стандарт в съдебната практика, пар екселанс.

Нарушенията на човешките права винаги имат широкообхватни реакции в международната общност. Като български гражданин Ризински получи много сериозна подкрепа от всички български евродепутати, които изпратиха официална декларация до г-жа Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, и г-н Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването, където са резюмирани нарушенията в съдебния процес. В края на август изявени български общественици изпратиха апел до ръководните институции на Република България с призив за категорична подкрепа за Мирослав Ризински. Апелът е подписан от над 100 авторитетни общественици, между които има видни професори, доктори на науките, журналисти, бивши посланици и дипломати, действащи кметове на български общини, експерти от министерства и агенции, културни дейци и лидери на неправителствени организации, специалисти от различни области.

БККС споделя становищата на Държавния департамент на САЩ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа относно нарушенията на правата на човека в Република Македония и сериозните им критики срещу политическата намеса в съдебната система на страната. Тревожните действия срещу Ризински и Джелили създават крайно негативен образ на Република Македония пред Европейския съюз и НАТО, тъй като са в драстично противоречие с Копенхагенските политически критерии за членство в ЕС.

БККС смята че политизацията на съдебната система и нарушаването на човешките права са главни пречки за демократизацията на страната и приближаването й към евро-атлантическите структури. Последните развития на случаите със Спаска Митрова, Сопот, братя Миладинови, Кирил Тодоровски, Владо Бучковски, Васил Тупурковски, Змийско око, Любе Търпески, Петра Митева и др., недвусмислено показват, че политизацията на процеса срещу Ризински и Джелили не е изолиран случай. Нашата позиция е добре известна и на нашите международни партньори - ние сме категорично против използването на празни фрази за „независимата” съдебна система, прикриващи репресиите над общественици, активисти на гражданското общество, политически неудобни противници и обикновени граждани.

Поради всичко това, Ви призоваваме да предприемете незабавни действия за да бъде отхвърлено несправедливото обвинение срещу Мирослав Ризински и Зуди Джелили и да им се възстанови доброто име на специалисти и общественици. Призоваваме Ви незабавно да съдействате за преразглеждане на този процес, който се следи много внимателно от цялата българска и европейска общественост. В противен случай, БККС би поискал Вашата оставка, след като незавидното състояние в македонското правосъдие (и, следователно, забавената евро-атлантическа интеграция на Република Македония) в най-голяма степен се дължат на Вашата работа.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

Копие от писмото е изпратено до: президентите, министър-председателите, министрите на външните работи и парламентарни комисии за човешки права на Република Македония и Република България; политически партии; депутати в Европейския парламент, делегацията на Европейския съюз в Република Македония; чуждестранни посолства, международни организации и мисии, Хелзинския комитет, медии.

Македонска варијанта на писмото

AdaptiveThemes