Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

БККС предлага филмов проект между Македония и България

23 януари 2013


Младен Сърбиновски, автор на романа "Шашма"

Председателят на Българския културен клуб - Скопие (БККС) г-н Лазар Младенов изпрати писмо до министрите на културата на Р. Македония и Р. България, г-жа Елизабета Канческа-Милевска и г-н Вежди Рашидов, с предложение за заснемане на художествена филмова творба по романа "Шашма" на македонския писател Младен Сърбиновски. Писмото е препратено и на министър-председателите на двете страни г-н Никола Груевски и г-н Бойко Борисов. В писмото се казва:

Уважаема г-жо Канчевска,
Уважаеми г-н Рашидов,

Във връзка с необходимостта от засилване на културното сътрудничество между двете страни и художественото пресъздаване на някои моменти от нашата обща история, Ви предлагаме да спомогнете заснемането на филмова ко-продукция по романа „Шашма” на македонския писател Младен Сърбиносвски.

Романът проследява съдбата на едно скопско семейство през периода от почти цял век (от 1912 г. до 2009 г.) – от драматичните събития по време на Балканската война, Първата световна война, мрачната диктатура на кралска Югославия, опита за обединение с България по време на Втората световна война (когато и самата българска независимост е драстично ограничена), установяването на комунистическата диктатура, катастрофалното земетресение от 1963 г., та до новите обществени сътресения и процеси от началото на 21-ви век. Своеобразна кулминация на романа е трагедията на македонските евреи и спасяването на българските им събратя.

Много от образите и събитията са автентични исторически лица и събития, докато измислените герои са правдиви, многопластови, пълнокръвни и еволюиращи. Личните им истории трасират борбата за запазване на българското самосъзнание, неговата постепенна подмяна и трудността на новото поколение да приеме историята на своите семейства и на своята страна.

Убедени сме, че заснемането на такъв филм ще спомогне за сближаването на нашите страни и за преодоляване на стереотипите от близкото минало. Съвместната работа по един такъв филмов проект би стартирала процес на изграждане на атмосфера на доверие и приятелство от двете страни на Осогово.

Финансовата подкрепа за проекта ще позволи на сценаристи, актьори, режисьори и статисти от двете страни да обединят своите умения и талант, а на публиката в двете държави да се наслади на плодовете на толкова нужното сътрудничество.

Имайки предвид всичко това, обръщаме се към Вас с молба министерствата на културата на двете страни да създадат необходимата координация и организация, които да подпомогнат осъществяване на филмов проект по романа „Шашма” на Младен Сърбиновски.

Разчитайки на активното Ви съдействие, очакваме с интерес Вашия отговор.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

Вариант за медиите в Р. Македония

AdaptiveThemes