Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Призив на БККС

14 януари 2014

ПРИЗИВ
за незабавно преустановяване на варварското унищожаване на паметни знаци, културни забележителност и исторически гробища в Република Македония

Българският културен клуб – Скопие (БККС) изразява дълбокото си възмущение от варварщината, с която за пореден път беше унищожена паметната плоча на народната героиня Мара Бунева, жертвала младия си живот за да се отдаде справедливо възмездие на един злодей – служител на тираничен окупационен режим и убиец на скопската младеж.

Докато новоизградените паметници на сръбския цар Душан и Йосип Броз Тито, срещу които македонската общественост основателно протестира, се охраняват денонощно от добре въоръжена полиция, скромната паметната плоча на тетовчанката Мара Бунева се унищожава организирано всяка година – по същия начин както по времето на кралска Сърбия, Титова Югославия и дори в наши дни се унищожават културни паметници и гробове от българската история на Вардарска Македония.

Наред с редица политически актове на антиквизация и реюгославизация от последните години, отношението към честването и паметната плоча на Мара Бунева сериозно компрометират имиджа на Република Македония като независима държава и кандидат-членка на Европейския Съюз.

БККС се бори за демократизация на македонското общество, върховенство на закона, свободата на словото и спазване на човешките права на македонските граждани, които в продължение на десетилетия са грубо индоктринирани с политически мотивирани фалшификации на историята.

Призоваваме демократичната международна общественост и преди всичко Европейските институции да заклеймят категорично този вандалски акт. Разрушаването на паметници, културни забележителности и гробове е уникална редовна практика в Република Македония (доказана чрез десетки надлежно документирани случаи, предоставени от БККС на ЮНЕСКО). Такава безпрецедентна талибанска практика не може да бъде търпяна на Европейския континент и трябва незабавно да бъде прекратена!

Версия за медиите в Р. Македония

AdaptiveThemes