Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 1 гостин.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Гръбнакът на корупцията може да се пречупи само чрез съхранение на държавността

30 ноември 2018 г.


БККС призовава за изкореняването и недопускането на грозни корупционни прояви

Във връзка с разразилия се скандал около корупционните практики на последното ръководство на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), уважаваната брюкселска медия EurActiv e препубликувала твърдения на Катя Василева Матева-Трифонова (бивша служителка в Министерството на правосъдието) с линк към един гнусен пасквил, озаглавен „Обяснение“ от 18.10.2016г., който въпросната госпожа уж представила „единствено за целите на извършваната проверка по пр. № 9-199/2016г. по описа на СГП-СЗА от органите на ДАНС“, но съвсем целенасочено се разхожда из медиите.

Ръководството на Българския културен клуб – Скопие (БККС) отговорно заявява, че организацията не е имала никакви работни контакти с Матева, освен една единствена среща във връзка с многобройни оплаквания за нарочно забавени преписки за българско гражданство от нейна страна. Необясними са нападките на Матева към членове на ръководството на БККС и личното им очерняне, основани на клеветнически лъжи и измислици от незнайни източници. Доносът й съдържа дори мистериозно придобита „информация“ за личната електронна кореспонденция на активисти на БККС, за която Матева изглежда знае повече от ДАНС.

„Обяснението“ на Матева е в пълно съзвучие със смисъла, тона и целите на антибългарската пропаганда в Република Македония и дълбоко уронва престижа не само на БККС, но и на държавните институции на Република България като цяло.

По този повод БККС си позволява да запита следното:

  • Чували ли са някога подобни чиновнически душици за ужасите и гоненията, на които са подлагани българите в Македония по времето на Османската империя, Балканските и Първата световна война, сръбската окупация между двете световни войни и най-мракобесните години на Титова Югославия?
  • Къде беше „принципната“ Матева когато политици и активисти от гражданския сектор в Република Македония (сред които и активисти на БККС) по един и същ начин, със скалъпени съдебни процеси, бяха осъдени, уволнявани от работа, заплашвани или разпитвани в полицията само заради запазеното си българско етническо чувство?
  • Къде беше тя когато стотици интелектуалци и общественици от Република България подписваха обръщения и петиции в подкрепа на невинно осъдения Мирослав Ризински? По този повод Матева е очевидно на едно мнение с пост-югославските репресивни органи, подкрепено с безумното твърдение, че Ризински бил „уреден за сътрудник на евродепутата Андрей Ковачев в периода на изтърпяване на наказанието си лишаване от свобода“.
  • Къде беше госпожата когато българските евродепутати от различни политически сили полагаха неимоверни усилия да помогнат на осъдените македонски българи посредством структурите и правозащитните механизми на Европейския Съюз?
  • Знае ли госпожата, че Лазар Младенов и Мирослав Ризински от БККС са измежду уважаваните автори на EurActiv далеч преди клеветническите й творения?
  • След като „обяснението“ на Матева е сътворено единствено за нуждите на ДАНС, класифицирана ли е тази информация и по чия инициатива се разнася из медиите?
  • Защо само част от имената в доноса са заличени селективно, а други са оставени нарочно заради гражданското и общественото им компрометиране?

Корупцията може да бъде победена само от съхранена държавност. Ако все още се е запазила такава в Република България, отговорните институции би трябвало да отговорят на горните въпроси!

Ръководството на БККС пише тези редове с дълбоко огорчение и омерзение. Злобни, неуки и некадърни интриганти и клеветници все още намират място в българските министерства и ведомства и дори достигат до ръководни административни позиции. Да е жив и здрав Негово Величество Данъкоплатецът!

БККС нееднократно и навременно е алармирало държавните институции в Република България и лично премиера Борисов за проблемите и неблагополучията около ДАБЧ и българското гражданство по произход. След като ролята на ДАБЧ беше сведена единствено до „паспортница“, предложенията за закриването й стават напълно логични. Добрите административни практики по света ясно показват, че администативното обслужване на кандидатури за гражданство трябва да става на принципа на „едно гише“ или „single entry point”, а не чрез висене на многобройни опашки пред министерства и ведомства.

Патриотичната кауза принадлежи на всички българи и не може да бъде монополизирана за лични или теснопартийни интереси! Запазването на държавническия подход за съхранение и защита на българщината е най-добрата гаранция за изкореняването и недопускането на грозни корупционни прояви в бъдеще!

Председател на БККС:

Лазар Младенов

AdaptiveThemes