Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Честване на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Смилево

25 юли 2012


Председателят на БККС Лазар Младенов говори пред паметника на Дамян Груев в Смилево

На 21 юли 2012г. в Смилево, Република Македония, за първи път се проведе съвместно честване на историческо събитие от общата история на Р. Македония и Р. България. Честването беше организирано от неправителствената организация Български културен клуб – Скопие (БККС) в съответствие с препоръките на Европейския парламент в неговата неотдавнашна Резолюция относно напредъка на и Р. Македония.

Събитието беше открито с обръщение на председателя на БККС Лазар Младенов. Кратки слова произнесоха също Панде Ефтимов от Скопие и Владо Тренески от Охрид, бивш директор на фестивала "Охридско културно лето".

Прочетени бяха поздравителни адреси от президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, зам.-председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Андрей Ковачев, кмета на община Варна Кирил Йорданов и председателката на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова.

След едноминутното мълчание в знак на почит към светлата памет на героите от Илинденско-Преображенската епопея, венци и цветя положиха множество граждани и представители на двете страни: членове на БККС, дипломати от българското посолство в Скопие и генералното консулство на България в Битоля, директора на Българския културно-информационнен център в Скопие, Българското сдружение на родовете от Македония, членове на ВМРО, ПП "Движение България на гражданите", Младежки консервативен клуб и т.н.

В честването участваха около 400 гости от всички краища на Р. Македония – Скопие, Струмица, Охрид, Струга, Битоля, Прилеп, Кичево, Кавадарци, Неготино, Демир Капия, Пробищип, Богданци, Вевчани, както и местни жители от с. Смилево. От Република България присъстваха гости от София, Благоевград, Перник, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Мездра, Велико Търново, Русе, Добрич, Казанлък и Варна. На събитието присъстваха и общински съветници от двете страни (от общините Щип, Пробищип, София, Варна, Добрич и Мездра).

AdaptiveThemes