Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

Да биде вратено детето на Спаска Митрова

28 јануари 2010

Во неговото интервју за агенцијата Frognews, г-н Пламен Павлов ги набројува организациите и личностите кои дадоа поткрепа на Спаска Митрова во несправедливиот процес против неа, меѓу кои се споменува и Бугарскиот културен клуб - Скопје. Г-н Павлов повикува да бидат почитувани човечките права на г-ѓа Митрова и да и' биде вратено детето. Целото интервју може да го прочитате тука.

БККС отвори профил во Facebook

25 јануари 2010

Заради големиот интерес кон нашата дејност, БККС отвори профил во социјалната мрежа Facebook. Сите заинтересирани може да се информираат за дејноста на клубот и преку нашата Facebook фен страница. Во врска со проектот за печатење на алманахот "Македония" може да се информирате тука.

Проект на БККС: фототипно издание на алманах "Македония"

25 јануари 2010

Раководството на Бугарскиот културен клуб - Скопје реши да го публикува алманахот "Македония" како фототипно издание и CD верзија, за да го доближи ова фундаментално дело до сите граѓани на Република Македонија. Сите кои се заинтересирани да направат донација за овој проект, може да прочитаат повеќе за оваа наша иницијатива тука.

82 години од смртта на Мара Бунева

13 јануари 2010

Денес се навршуваат 82 години од смртта на Мара Бунева. Мара Бунева е дејателка на националноосободителното движење. Родена е во 1902 година во град Тетово. По завршувањето на гимназијата, го продолжува своето образование во Софискиот университет „Св. Климент Охридски“. [прочитај повеќе]

Честита Нова година!

1 јануари 2010

Раководството на Бугарскиот културен клуб - Скопје на сите свои членови и симпатизери најсрдечно им посакува здравје, радост и благосостојба во Новата 2010 година!

140 години од раѓањето на д-р Христо Татарчев

16 декември 2009

Д-р Христо Татарчев е виден деец на националноослободителното движење. Роден е на 16 декември 1869 година во град Ресен. Завршува медицина во Берлин и е назначен за училишен лекар во Солун. Тој е еден од основачите на ВМОРО и прв претседател на нејзиниот Централен Комитет. [прочитај повеќе]

Вапцарова вечер во Скопје по повод 100 години од раѓањето на големиот поет

16 декември 2009

Членови на Бугарскиот културен клуб - Скопје учествуваа на „Вапцаровата вечер“ во Скопје, организирана од Амбасадата на Република Бугарија во Република Македонија и Културно-информациониот центар на Република Бугарија во Република Македонија, по повод 100 годишнината од раѓањето на Никола Вапцаров, Амбасадата на Република. [прочитај повеќе]

Отзвук од медиумите во врска со иницијативата за помош на Бигорскиот манастир

11 декември 2009

Во емисијата „Час по България", доц. Пламен Павлов го прочита соопштението за медиумите на БККС, во врска со иницијативата да се направи дарение за манастирот Св. Јован Бигорски. [види повеќе]

БККС испрати реакција до Утрински весник

11 декември 2009

Бугарскиот културен клуб - Скопје испрати писмо до редакцијата на Утрински весник во врска со статијата со наслов „За Бигорски манастир подарок книги“, бр. 3157, од 11 декември 2009, потпишана од новинарот К.К. Утрински весник не ја објави нашата реакција. Целото писмо може да го прочитате тука.

Утрински весник ја публикува веста за дарението

11 декември 2009

Утрински весник ја публикува веста за дарението на книги за Бигорскиот манастир. Во статијата на новинатор К.К. воопшто не е споменато дека БККС ја покренува иницијативата за да се направи ова дарение на луксузни книги со богословска содржина.

AdaptiveThemes