Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

Авторитетната медия EurActiv публикува анализ на БККС

22 септември 2010

Тези които мислят, че сподвижниците на покойния Слободан Милошевич в бивша Югославия са на политическото бунище, дълбоко се лъжат! Такива хора днеска не само че не са изхвърлени от днешната политика, а в голяма степен продължават да управляват пост-югославското геополитическо пространство, пише Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб – Скопие. [прочети повече]

Бугарскиот културен клуб – Скопје застанува зад невино осудениот Мирослав Ризински

31 август 2010

Раководството на Бугарскиот културен клуб - Скопје (БККС) испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со својот колега Мирослав Ризински (еден од раководителите на БККС), кој е осуден од македонските власти и излежува ефективна пресуда во затворите на Република Македонија. [Прочитај повеќе]

Справедливост за Мирослав!

28 август 2010

Група изявени български общественици, дейци на науката, културата и бизнеса, са изпратили апел до Президента Георги Първанов, Министър-Председателя Бойко Борисов, Председателя на Народното събрание Цецка Цачева и Министъра на външните работи Николай Младенов, призоваващ за силна и категорична държавна и дипломатическа защита на българския гражданин Мирослав Ризински, излежаващ несправедлива, политически мотивирана присъда по скалъпено обвинение в Република Македония. Пълен текст на апела „Справедливост за Мирослав”.

БККС поздрави агенция „Фокус“ за десетгодишнината

7 юни 2010

Българският културен клуб - Скопие (БККС) поздрави президента на Агенция "Фокус" Красимир Узунов за десетгодишнината на медията. [прочети повече]

Статија во списание „България-Македония“ за г-н Мирослав Ризински

2 јуни 2010

Во списанието „България-Македония“ бр. 2 од 2010 година е публикувана статија на г-н Евгениј Еков, поранешен амбасадор на Бугарија во Молдавија, во која е дадена хронологија и детали околу несправедливиот судски процес против г-н Мирослав Ризински, член на Управниот одбор на БККС.

ДАБЧ информираше за специјалното писмо на УНЕСКО до БККС

1 јуни 2010

Интернет страницата на Държавната агенция за българи в чужбина (ДАБЧ) информираше за специјалното писмо на УНЕСКО до БККС.

TechNews ја публикува позицијата на БККС во врска со решението на ICANN

28 мај 2010

Порталот за вести од областа на технологиите TechNews ја пренесе позицијата на БККС во врска со решението на ICANN. [прочитај повеќе]

БККС излезе со позиција во врска со решението на ICANN

27 мај 2010

Разбирајќи ја големата важност за присуство на бугарската азбука во глобалната мрежа на интернет технологиите за распространување на бугарската култура во меѓународен план, Бугарскиот културен клуб - Скопје (БККС) излезе со позиција во врска со решението на ICANN да ја откаже употребата на симболот „бг“ за бугарски домејн. [прочитај повеќе]

Шпиц и Време информираат за писмото испратено од УНЕСКО до БККС

27 мај 2010

Дневните весниците „Шпиц“ и „Време“ исто така информираат за писмото испратено од УНЕСКО до БККС. Информационата агенција „Фокус“ пак пренесува дел од статијата публикувана во „Време“ со поднаслов „Унеско се заинтересирал за бугарските гробишта“.

AdaptiveThemes