Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

УНЕСКО испрати одговор до Бугарскиот културен клуб - Скопје

26 мај 2010

Организацијата на ООН за образование, наука и култура (УНЕСКО) испрати специално писмо до Претседателот на Бугарскиот културен клуб - Скопје (БККС) во врска со вознемирувачката состојба на бугарските културно-историски споменици, гробишта и надгробни плочи во Република Македонија, подложени на злонамерно и безмилосно уништување. [прочитај повеќе]

Честит 24-ти мај!

24 мај 2010

Раководството на БККС им го честита на сите свои членови и симпатизери големиот празник 24-ти мај - Ден на бугарската просвета и култура и на славјанската писменост. [види повеќе]

Весникот „Народно дело“ исто така изразува загриженост во врска со нашиот апел

10 мај 2010

Најстариот дневен весник од Варна „Народно дело“ со 65-годишна традиција исто така изразува загриженост за неопходноста од реставрација на спомениците кои припаѓаат на бугарското културно-историско наследство во Република Македонија. Весникот ги публикува поважните делови од нашето писмо во статија која може да ја прочитате тука.

Продолжуваат реакциите од писмото за спомениците во Днес+ и БГ Бен

8 мај 2010

Продолжуваат медиумските реакции во врска со нашето писмо со кое апелираме да бидат заштитени бугарските културно-историски споменици во Република Македонија. [прочитај повеќе]

Весникот Шпиц и агенцијата Фокус го пренесоа нашиот апел за реставрација на бугарските споменици

5 мај 2010

Весникот Шпиц накратко ја одрази позицијата на БККС за реставрација на уништените споменици во Република Македонија кои припаѓаат на бугарското културно-историско наследство. [прочитај повеќе]

Макфакс го пренесе нашиот апел за реставрација на бугарските споменици

4 мај 2010

Новинската агенција Макфакс го пренесе нашиот апел за реставрација на уништените споменици во Република Македонија, кои припаѓаат на бугарското културно-историско наследство. [прочитај повеќе]

Доц. Пламен Павлов испрати поздравно писмо до претседателот на БККС

4 мај 2010

Г-н Пламен Павлов, доцент по историја од Великотрновскиот универзитет, испрати поздравно писмо до г-н Лазар Младенов по повод двогодишнината од создавањето на БККС. [прочитај повеќе]

БККС протестира против уништувањето на бугарските споменици во Македонија

4 мај 2010

Бугарскиот културен клуб - Скопје апелира за неодложно востановување на уништените споменици во Република Македонија, кои припаѓаат на бугарското културно-историско наследство. Уништувањето на споменици не би требало да се случува во држава, која се стрeми да стане член на Европската унија и НАТО. [прочитај повеќе]

Претседателот на БККС зборува за надгробната плоча на свештеник Илија Габровалиев

23 април 2010

Претседателот на Бугарскиот културен клуб - Скопје, г-н Лазар Младенов, зборуваше на телевизијата СКАТ за лошата состојба на бугарското културно-историско наследство во Република Македонија. Повод за учеството во предавањето „Час по България“ е вандалското уништување на дел од надгробната плоча на свештеник Илија Габровалиев, каде што пишува - „за българщината“. [види повеќе]

AdaptiveThemes