Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација на Република Македонија

3 јануари 2011

Раководството на „Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС) испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со г-н Миле Јованоски (член на БККС од Прилеп), жртва на груба етничка дискриминација и заплашувања заради неговата бугарска националност и државјанство. [Прочитај повеќе]

Честити празници!

24 декември 2010

Ръководството на "Българския културен клуб" – Скопие Ви пожелава пълна с емоции и позитивна енергия Нова 2011 Година, която да Ви донесе здраве, мъдрост, любов и мир! [прочети повече]

БАН благодари на БККС

7 декември 2010

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Никола Съботинов е изпратил благодарствено писмо до председателя на "Българския културен клуб" - Скопие (БККС) г-н Лазар Младенов, изразяващо презнателност за подкрепата на БККС във връзка със сложната ситуация, пред която е изправена Българската академия на науките. [прочети повече]

Консултативна средба во Инфо-центарот на ЕУ

2 декември 2010

Делегацијата на Европската унија организираше формална консултативна средба со граѓански организации со цел да се разменат гледишта и предлози за Годишната национална оперативна програма 2011 (2011 National Annual Operational Programme) во рамките на компонентата I од IPA програмата (IPA Component I – Transition Assistance and Institution Building (TAIB)).

Отзвук в медиите относно становищтето на БККС за БАН

23 ноември 2010

Становищтето на "Българския културен клуб" - Скопие (БККС) в подкрепа на Българската академия на науките (БАН) има голям отзвук в българските медии. [прочети повече]

Становище на БККС относно тревожните предложения за разформироване и закриване на БАН

22 ноември 2010

Ръководството на „Българския културен клуб” – Скопие (БККС) е дълбоко разтревожено поради зачестилите предложения за закриване на най-старата и престижна научна институция на България – Българската академия на науките. [прочети повече]

Претставување на извештајот за напредокот на Македонија во Инфо-центарот на ЕУ

11 ноември 2010

Делегацијата на Европската унија организираше претставување на извештајот за напредокот на Македонија за 2010 год. за претставниците на граѓанското општество. Беше претставен и документ за стратегијата на проширување на ЕУ. Учествуваа повеќе организации, меѓу кои и „Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС). Настанот се одржа во Инфо-центарот на ЕУ со почеток во 11ч. [прочитај повеќе]

Лазар Младенов: Потисканите въпроси от бившата тоталитарна система са предизвикателство за евро-атлантическата интеграция на Македония

8 ноември 2010

Интервю на председателя на "Българския културен клуб" - Скопие (БККС) Лазар Младенов за АРГОменти, бюлетин на неправителствената организация "Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество" (АРГО) от България. [прочети повече]

Бугарскиот културен клуб ја алармира Европската комисија

30 октомври 2010

„Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС) испрати писмо до еврокомесарот за проширување г-н Штефан Филе и комесарот за правосудство г-ѓа Вивиан Рединг, во врска со нарушените човечки права на македонскиот и бугарски граѓанин Мирослав Ризински, еден од раководителите на БККС. [прочитај повеќе]

БККС ќе бара оставка на министерот за правда на Република Македонија Михајло Маневски

20 октомври 2010

Бугарскиот културен клуб – Скопје (БККС) испрати протестно писмо до министерот за правда на Република Македонија Михајло Маневски за заштита на несправедливо осудените општественици Мирослав Ризински и Зуди Џелили. Писмото ги резимира фактите околу нивното апсење и осудување, исфабрикуваните и лажни обвиненија, како и злонамерните судски нарушувања и двојни стандарди на македонскиот судски систем. [прочитај повеќе]

AdaptiveThemes